IJsland groepsavontuur voor singlereizigers

Vulkanen, gletsjers, watervallen en geisers: dit is jouw singlereis door IJsland.

Bekijk de reizen
chevron-down

Waarom singlereizen naar IJsland?

IJsland is met geen enkel ander land te vergelijken. Dit 'land van vuur en ijs' is een walhalla voor natuurliefhebbers en perfect voor een singlereis. 

Fossenjacht
Soms is van A naar B reizen een 'noodzakelijk kwaad' tijdens je reis, maar niet in IJsland. Je zult onderweg je ogen uitkijken en je geen moment vervelen. In IJsland worden open vlaktes en groene velden afgewisseld door imposante bergen en borrelende geisers. Uit vrijwel elke berg ontspringen watervallen, waardoor je na iedere bocht wordt verrast door een nieuw uitzicht. In IJsland zijn er naar schatting zo'n 10.000 watervallen, waarvan de Gullfoss, Skogafoss en Seljalandsfoss de bekendste zijn. 'Foss' betekent overigens waterval, had je het al geraden?

Ca. 11% van het land wordt bedekt door gletsjers, waarvan de meeste en grootste in het binnenland liggen. Hier hoef je overigens niet alleen naar te kijken. Bind je spikes onder en ga ijsklimmen, maak een wandeltocht over de gletsjer of pak de sneeuwscooter. 

Grote steden zoals wij die in Nederland kennen, zul je in IJsland niet vinden. De meeste IJslanders wonen in of om Reykjavik (140.000 inwoners) en Akureyri (18.000 inwoners). Verder vind je er vele kleine dorpjes, die soms maar bestaan uit een paar huizen.

IJsland in de zomer
De singlereis met GoToo vertrekt in 2024 in augustus/september, waardoor je IJsland in de zomer beleeft. Vroege vogels kunnen al vroeg op pad, de zon komt namelijk al op rond 06:00 uur. Doordat de avond pas rond 20.00 uur valt, heb je mooie lange dagen om het land te ontdekken. De IJslandse wegen zijn in de zomer prima begaanbaar, perfect voor een kampeer-roadtrip met een 4x4 dus. 

Noorderlicht in IJsland
Een van de bekendste en meest imposante natuurfenomenen van IJsland is natuurlijk het noorderlicht. De grootste kans heb je van oktober t/m maart, maar in september en april kun je ook weleens mazzel hebben. 

Waarom IJsland kiezen voor je singlereis?
Deze vraag kun je beter beantwoorden met 'waarom niet?'. Tenzij je écht niets hebt met natuur of liever grote steden bezoekt, is IJsland een enorme aanrader voor iedereen. Een rondreis door IJsland is een ervaring die je nog lang zal bijblijven. 

 

 

 

IJsland Facts

HOE IS HET WEER IN IJSLAND?
Het weer in IJsland is afhankelijk van waar je je bevindt. Akureyri in het noorden van het land ligt bijvoorbeeld veel dichter bij de Poolcirkel dan het zuidelijke Reykjavik. In Akureyri wordt het in de zomer overdag niet veel warmer dan 14 graden, in de winter is -2 graden vaak het maximaal haalbare. In Reykjavik kunnen 's zomers uitschieters van 25 graden worden gemeten, maar 17 graden is een realistischer gemiddelde. 's Winters liggen temperaturen hier vaak rond het vriespunt. 

De uitspraak van Mark Twain 'if you don't like the weather, wait 5 minutes' is perfect van toepassing op IJsland. Omdat het in IJsland vrijwel altijd waait, kan een druilerige dag zomaar ineens zonnig worden (én andersom). 

15°C
Omdat IJsland het hele jaar door populair is, kent het geen duidelijk hoog- en laagseizoen. In de zomer mag je een gemiddelde temperatuur van 15 graden verwachten, in de winter temperaturen rond of onder het vriespunt.

WAT IS DE NATIONALE TAAL?
IJslands

WAT IS DE VALUTA?
IJslandse kroon

TIJDZONE
In de zomertijd is het in IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland, in de wintertijd 1 uur. 

TOP DRIE ACTIVITEITEN
1. Maak een roadtrip door de unieke natuur met haar geisers, watervallen, meren en gletsjers
2. Bezoek de actieve vulkaan van Reykjanes
3. Neem een geothermisch bad in een natuurlijke bron

TOP VIJF GERECHTEN OM TE PROBEREN
1. Plokkfiskur - hartige, romige visstoofpot met o.a. witvis, aardappelen en uien
2. Hardfiskur - gedroogde stokvis
3. Rúgbrauð – IJslands roggebrood
4. Skyr – IJslandse yoghurt/kwark
5. Kjötsúpa – soep gemaakt van lamsvlees en groente

1 reis gevonden

Roadtrip IJsland per 4x4

location pin IJsland suitcase -22 dagen vanaf €3735 Ontdekken chevron-right