Waarom op singlereis gaan voor iedereen een goed idee is

Door Karlijn Meulman

Mijn eerste singlereis maakte ik na mijn studie. Net als zoveel anderen reisde ik naar Australië en Nieuw-Zeeland, de eerste keer dat ik buiten Europa kwam. Die trip had ik al sinds de middelbare school in gedachten. Hoewel ik toen al met mijn huidige vriend was, twijfelde ik nooit aan die reis. Ik zou ‘m gaan maken, en ik zou het alleen gaan doen. Op avontuur, de wijde wereld in. Ik werkte vier jaar hard om genoeg te sparen, maar een paar weken voor vertrek sloeg de twijfel toe. Kon ik het wel alleen?

Nooit spijt gehad
Een week voor vertrek wilde ik de hele reis met liefde en plezier laten schieten, maar de tickets waren nu eenmaal geboekt. Niet zeuren dus, en gaan. De start was lastig, want ik had enorme heimwee. Maar na een week of anderhalf vond ik mijn ritme en maakte ik de reis van mijn leven. Nooit heb ik spijt gehad dat ik die stap heb gezet. De vrijheid, het doen wat ik wilde: ik vond het geweldig. De jaren erna kwam het alleen reizen er niet meer van, maar het gevoel dat ik tijdens die reis had ben ik nooit meer vergeten.

Zelfvertrouwen
Een jaar of zeven geleden blies ik daarom het singlereizen nieuw leven in. Ik werd freelancer en was niet meer gebonden aan 25 vakantiedagen. Mijn reisdrang was onverminderd groot en ik wilde wel eens zien of ik het nog kon, alleen op vakantie gaan. Ik boekte een ticket naar Berlijn en ging solo op citytrip. En ja, ik vond het weer heerlijk. Alleen op pad zijn gaf me volop zelfvertrouwen. Daar fietste ik toch maar mooi, dwars door Berlijn!

Elk jaar single op reis
Sindsdien ga ik elk jaar minimaal één keer solo op reis. Ik was onder andere alleen in Peru, Bali, Kroatië, Portugal, Istanbul, Jordanië en Italië. Meestal ga ik helemaal alleen, maar ik ben ook met groepen op pad geweest. Wel solo, maar toch met gezelschap.

Contact met anderen
Het mooiste van alleen reizen is natuurlijk het gevoel van ultieme vrijheid. Maar er zijn meer voordelen. Ik kom bijvoorbeeld veel makkelijker in contact met andere mensen. Ik sta er veel meer voor open en ik neem vaker de tijd om een praatje met locals of andere reizigers aan te knopen. Andersom word ik meer aangesproken dan wanneer ik met mijn vriend reis. Daardoor voel ik me nooit alleen. Niet dat ik altijd aanspraak zoek, want ik kan ook erg genieten van op mezelf zijn. Relaxed op een bankje zitten, wachten op die ene foto die ik wil maken, en niet hoeven kijken of mijn gezelschap al ongeduldig wordt.

Het goed met jezelf kunnen vinden
Eerlijk: ik heb lang niet altijd zin om alleen dat vliegtuig in te gaan als het eenmaal zover is. Maar ik heb er nog nooit spijt van gehad. Het gevoel dat je je overal alleen kunt redden en niemand anders nodig hebt om het naar je zin te hebben, is enorm veel waard. Ik zeg altijd: ik kan het prima met mezelf vinden, en dat voelt goed.

Niet afhankelijk van andere mensen
Bovendien: waarom zou je je afhankelijk maken van anderen als het gaat om reizen? Het is nu eenmaal niet altijd makkelijk om iets met anderen te plannen. Je vrienden hebben misschien drukke gezinnen, niet iedereen heeft evenveel vakantiedagen of kan in bepaalde periodes vrij krijgen. Maak daarom je eigen reisdromen waar en wacht niet tot anderen die mogelijk maken. Je hebt zelf de sleutel tot het avontuur in handen.

Vrijheid en gezelligheid
Zoek je ook naar de combinatie van solo reizen en ervaringen delen met gelijkgestemden, dan heeft GoToo de oplossing. Tijdens onze reizen heb je volop vrijheid, maar kun je je ook samen in het avontuur storten. Avontuur en vrijheid, in combinatie met een perfect geregelde reis en goed gezelschap als je daar zin in hebt. Het beste van twee werelden.

Ook solo op groepsavontuur?
Wil jij net als Karlijn gaan solo reizen? Ontdek ons avontuurlijke reisaanbod!