Bezoek de mooiste tempels van Bali tijdens je singlereis

Tips voor de mooiste tempels op Bali

Bali, het eiland van de goden, herbergt enkele van de meest betoverende tempels (pura's) die je ooit zult zien. Tijdens de singlereis met GoToo naar Bali en Lombok beleef je een bijzonder zuiveringsritueel in de Pura Tirta Empul (waarover hieronder meer). Meer tempels bezoeken tijdens het Bali-gedeelte van deze reis? Wij hebben een paar tips voor de mooiste Balinese tempels voor je. 

Pura Besakih
Stel je voor dat je tussen de mistige bergtoppen van Mount Agung staat, omringd door het gevoel van eeuwenoude spirituele energie. Dat is precies wat je kunt verwachten bij Pura Besakih, de grootste tempel van Bali. Pura Besakih wordt ook wel de ‘moedertempel van Bali’ genoemd en bestaat uit maar liefst 200 bouwwerken. Het is niet alleen een plek om te bidden, maar ook een plek om een connectie te maken met de natuur en de Balinese cultuur. 

Pura Ulun Danu Bratan
Pura Ulun Danu Bratan ligt op een uur rijden vanaf Ubud en lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te zijn gekomen, zwevend op het serene water van het Bratan-meer. Perfect voor een zen-momentje terwijl je je camera overuren laat maken. Je kunt deze tempel vanaf het land bekijken of een bootje huren en erlangs varen.  

Pura Gunung Lebah
Pura Gunung Lebah is een van de bekendste gebouwen van Ubud en dateert uit de 8e eeuw. Dit prachtige tempelcomplex ligt in een jungleachtige omgeving en moet je eigenlijk gezien hebben tijdens je singlereis op Bali. Rsi Markandeya (een priester uit India) leidde de bouw en was ook verantwoordelijk voor de bouw van de Pura Besakih.  

Pura Luhur Uluwatu
Deze tempel staat op een indrukwekkende plek, namelijk op een maar liefst 100 meter hoge klif met uitzicht op de oceaan. Pura Luhur Uluwatu is niet alleen een hotspot voor de mooiste zonsondergangen op Bali, maar ook voor traditionele Kecak-dansen die je in vervoering brengen terwijl je geniet van het spektakel van de pastelkleuren in de lucht. De tempel zelf is niet de meest bijzondere uit dit rijtje, maar voor het uitzicht (én de vele aapjes en hagedissen die je er spot) wel een echte aanrader.  

Goa Lawah Temple
Vleermuizengrotten en mysterieuze tempels klinken als het begin van een epische avonturenfilm. Goa Lawah Temple biedt precies dat - een mix van spanning en spiritualiteit die je niet snel zult vergeten. Als je van een beetje duisternis houdt met een vleugje mystiek, dan is dit jouw plek! In de Goa Lawah Temple wonen duizenden vleermuizen, vandaar de naam (Goa betekent grot, lawah betekent vleermuis). 

Pura Tirta Empul
We benoemden 'm al eerder: voor diegenen die op zoek zijn naar innerlijke rust en zuivering, is Pura Tirta Empul in het dorpje Tampak Siring de ultieme bestemming. Tijdens de singlereis met GoToo neemt je GoToo Guide je mee in een bijzonder zuiveringsritueel. Stap in het heilige water van deze watertempel en laat de genezende krachten van de natuur hun werk doen, terwijl je jezelf vernieuwt en oplaadt. Tip: zorg voor bedekkende kleding (bijvoorbeeld een sarong), het is niet toegestaan om alleen in je gewone badkleding het heilige water te betreden. 

Nu je weet waar je moet zijn, geven we je nog een paar do's and don'ts voor je tempelbezoek in Bali. Veel etiquette ken je vast al, wanneer je eerder in Azië bent geweest en religieuze plekken hebt bezocht.  

Wat draag je tijdens een tempelbezoek in Bali? 
Om een tempel in Bali te bezoeken, moet je ervoor zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn. Stop dan ook zeker een lange broek of rok in je koffer. Vergeten? Bij veel tempels kun je een sarong lenen of voor een klein bedrag kopen. Vermijd ook het dragen van strakke of onthullende kleding.  Bij de meeste tempels moet je je schoenen uitdoen voordat je de binnenplaats betreedt. Je schoenen kun je vaak buiten achterlaten op een speciaal daarvoor bestemde plek.  

Silence, please! 
Praat zachtjes en respecteer de rituelen of eventuele ceremonies die plaatsvinden. Check of je overal naar binnen mag als bezoeker en raak (uiteraard) niet zomaar voorwerpen aan. 

Even opletten
Goed om te weten is dat je voeten niet naar een heiligdom mogen wijzen, voeten worden beschouwd als onrein. Wil je zitten, kniel dan met je voeten achter je of kruis je benen. Zorg er ook voor dat je niet vóór mensen gaat staan die betrokken zijn bij een ceremonie en dat je niet op een hogere plek gaat staan dan een priester tijdens een ceremonie.  

In een flits 
Staat je flits uit? Fotograferen met flits kan storend zijn voor andere bezoekers en kan schadelijk zijn voor kunstwerken of heilige voorwerpen. Maak ook geen foto's van biddende mensen.  

Huiswerk
Is je GoToo Guide mee? Dan weet hij of zij natuurlijk alle ins en outs over de tempel. Bezoek je een tempel in je vrije tijd tijdens de singlereis, dan is het handig om vooraf al wat te lezen over de achtergrond en geschiedenis. Weet je net even wat beter waar je precies naar kijkt. 

Onze beste tip? Sta stil bij de bijzondere omgeving waarin je je bevindt en neem de eeuwenoude tradities en cultuur in je op. Je zult (begrijpelijk!) geneigd zijn honderden foto's te maken, maar je bewust zijn van de unieke plek is vaak net zo waardevol.

Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen tijdens een singlereis naar Bali (en Lombok)? Je vindt hier alle informatie over de reis met GoToo.