Alleen uit eten? Gewoon doen.

Table for one, please!

Tips om alleen uit eten te gaan

Je kent het vast wel; je hebt zin om ergens te gaan eten, maar je vrienden hebben al andere plannen. Of je bent op zakenreis en wil na een dag vergaderen de stad verkennen, maar hebt geen zin om je zakenrelaties mee te vragen. Je kunt natuurlijk thuisblijven of roomservice bestellen, maar hoe leuk is het om gewoon op pad te gaan?  

Ook op reis kan alleen uiteten gaan een drempel zijn, voor sommigen is dit zelfs een reden om niet alleen op reis te willen. Overdag verken je de bestemming en weet je je weg te vinden naar koffiezaken, marktstalletjes en foodtrucks. Na een dag lopen heb je wel een comfortabele stoel en een lekker diner verdiend, maar hoe zet je nou die stap om alleen uit eten te gaan? 

Begin klein
Maak het niet te groot voor jezelf: begin met een ontbijt of lunch buiten de deur of ga naar een foodhall met tafels. Je zit dan niet zo lang aan tafel als tijdens een diner en je kunt eens uitproberen hoe het is om alleen in een restaurant te zitten. Best prima toch? Het grote voordeel van alleen uit eten gaan is dat jij alles bepaalt en niet met anderen hoeft te overleggen. Jij kiest het restaurant en hoe laat je gaat eten – hoe fijn is dat. Dé gelegenheid om nu eens naar die ene plek te gaan, die al een tijdje op je wensenlijstje staat. 

Voorpret
Op reis weet je (gelukkig!) nooit helemaal hoe je dag loopt, waar je 's avonds wil eten, hoe laat en met wie. Blijf je meerdere dagen op dezelfde plek? Dan kan het leuk zijn om je voor vertrek al te oriënteren op restaurants en tips van anderen te lezen. Waar komen de locals, waar serveren ze de specialiteit van het land, of waar staat die fantastische chef in de keuken? Kijk direct of de sfeer van het restaurant bij je past, je wil natuurlijk niet terechtkomen in een chique tent, als jij je flipflops nog aanhebt... Reserveren kan natuurlijk, maar gewoon meegaan met de 'flow’ (en een plan B achter de hand) brengt je ook een heel eind. Weten waar de leuke restaurants te vinden zijn, is al een goed begin en scheelt een hoop zoekwerk als je trek hebt.  

Locatie, locatie, locatie
Als je alleen uit eten gaat, is de plek van je tafel misschien nog wel belangrijker dan wanneer je met anderen bent. Grand-cafés hebben vaak een grote tafel, die je met anderen kunt delen en waar mensen tijdens het eten hun krant of boek zitten te lezen. Een tafel aan het raam of aan de bar is ook altijd een goed idee. Aan de bar is het nooit saai, je hebt er makkelijk aanspraak (als je dit wil, tenminste) en entertainment. Kijk eens mee hoe de barman bezig is met latte-art of een ingewikkelde cocktail shaket. Als je echt geluk hebt, heeft jouw restaurant een open keuken en kun je vanaf de bar ook nog eens de kunsten van de chef van dichtbij bewonderen. Alleen zul je je in elk geval niet voelen. 

In je tas
Bang om je te vervelen? Deze tip is redelijk voor de hand liggend, maar wel echt een fijne: zorg voor een boek of tijdschrift of neem de tijd om je ervaringen van de dag op te schrijven in je reisdagboek. Je telefoon kun je beter wegleggen, eindeloos scrollen en appjes beantwoorden zal niet zoveel bijdragen aan je avondje uit... Zonde om de sfeer van je omgeving te missen toch? Nog een tip voor de liefhebber: kijk eens waar je een wijn- of bierproeverij kunt doen in combinatie met eten. Dit is vaak al vermaak op zich én je leert gelijk wat bij. 

Tenslotte: treat yourself!
Het hoeft echt geen speciale gelegenheid te zijn om jezelf eens te trakteren. Hallo, je bent (misschien wel voor het eerst!) in je eentje uit eten, geweldig dat je dit doet! Uit eten in een sterrenzaak of het duurste van de kaart kiezen hoeft natuurlijk, maar gun jezelf een feestelijk drankje en vier dat je je eigen plan hebt getrokken. Je zult merken dat deze ervaring naar meer zal smaken.  

Tijdens de groepsavonturen van GoToo heb je de vrijheid om te eten waar en met wie je wilt, net als thuis. De GoToo Guides kennen hun land als geen ander hebben oneindig veel restauranttips. Daarnaast zijn in de reisprogramma's veel maaltijden bij de beste lokale restaurants, agriturismo's of wijngaarden opgenomen. Check het reisaanbod hier